Нашият ангажимент

По пътя към устойчивото производство

Устойчивост в Milka

Cocoa Life е глобалната програма за устойчив добив на какао на Mondelēz International. Какаото е основната съставка в нашия шоколад и има решаващо значение за нашия бизнес. Затова една от основните ни цели като компания е да се подобрят условията на живот и труд на производителите на какао и техните семейства в дългосрочен план, като същевренно се осигури производството на висококачествено какао. Програмата Cocoa Life ни помага „да правим нещата по правилния начин“.

Да правим нещата по правилния начин означава да се справим със сложните предизвикателства, пред които са изправени производителите на какао, техните семейства и общностите, в които живеят. Към всичко това се отнасят както измененията в климата, така и неравенството между половете, бедността и експлоатацията на детски труд.
Cocoa Life използва цялостен подход към тези предизвикателства в шест страни, отглеждащи какао: Гана, Кот д’Ивоар, Индонезия, Доминиканска република, Индия и Бразилия. За тази цел Cocoa Life работи в сътрудничество с мъжете и жените, които се прехранват като отглеждат какао. Фокусирани сме върху превръщането на отглеждането на какао в печеливш бизнес за фермерите и местните общности. Това включва и: създаване на интегрирани, укрепени общности и опазване и повторно залесяване на горите.

В продължение на десет години Cocoa Life инвестира 400 милиона долара за подпомагане на 200 000 фермери, отглеждащи какао, и подобрява живота на повече от един милион души в какаовите общности.
До 2025 г. всички марки шоколад на Mondelēz International ще се произвеждат с какао, добито чрез Cocoa Life
До 2025 г. всички марки шоколад на Mondelēz International ще се произвеждат с какао, добито чрез Cocoa Life

За доброто на децата

Нашата компания осъжда експлоатацията на детски труд във всички форми и работи в тясно сътрудничество с редица местни и международни организации за справянето с основните причини за него, използвайки холистичен и фокусиран върху общностите подход. Това включва: фокус върху превенцията, наблюдението и елиминирането, с акцент върху премахването на първопричините за детския труд. Ние помагаме на производителите на какао да произвеждат успешно и да работят непрекъснато за премахване на бедността, за гарантиране на възможността жените и общностите да създадат образователна инфраструктура и създаване на възможности за училищно образование на децата.

Премахването на детския труд в регионите, в които се отглежда какао в Западна Африка не е задача, с която можем да се справим сами. Затова ние имаме силни партньори, като Световната фондация за какао (WCF) и Международната инициатива за какао (ICI), за да можем с общи усилия да създадем системен подход, който успешно да се справя с първопричините за детския труд.

Photo FPO

За да постигнем целите си, допълнително наехме консултантската фирма за човешки права Embode, която да извършва мониторинг на детския труд в общности за добив на какао в Република Кот д'Ивоар, Гана и Индонезия. Въз основа на препоръките на Embode работим с държавни агенции, доставчици и неправителствени организации.


За повече информация относно програмата Cocoa Life посетете: www.cocoalife.org

За устойчиво отглеждане на палмово масло

Нашият млечен шоколад Milka не съдържа палмово масло. Използваме палмово масло в нашите шоколадови пълнежи, както и в някои бисквити и кексчета. Палмовото масло е ясно обозначено в списъка на съставките на продуктите. Поради своите свойства, палмовото масло е важна съставна част на много от нашите рецепти.

Палмовото масло е ценна суровина, необходима за производството на различни видове хранителни стоки. Ние се ангажираме с устойчивото снабдяване на палмовото масло, с цел запазване на естествените местообитания, спиране на обезлесяването, защита на човешките права и намаляване на климатичните промени. От 2018 г. 100% от нашето палмово масло е получено от доставчици, които работят устойчиво и прозрачно Има няколко причини, поради които ние, както много други компании, използваме палмово масло. Алтернативите, (напр. соя) заемат пет пъти повече земя, за да се произведе същото количество масло. Това е от основно значение в свят, в който земеделските земи са оскъдни. Ето защо, ние твърдо вярваме, че устойчивото производство на палмово масло е правилният подход и заявяваме това в нашия план за действие за устойчив добив на палмово масло.

Можете да намерите повече за международния план за действие на Mondelēz International за палмово масло на: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil