Milka

Как се прави шоколад

Събиране на реколта и сушене

Традицията за събиране на какаото не се е променила още от времето на ацтеките. Скъпоценният какаов плод се добива в страни от Тропиците като Бряг на Слоновата кост, Бразилия и Гана, което го прави толкова уникален и ценен още от откриването му.

Schokoladenherstellung: Kakaobohnen

Дори и в наши дни процесът за събирането и сушенето на реколтата се е запазил непроменен и не включва никаква механизация. Плодовете се отсичат с мачете директно от клоните на какаовото дърво, след което се отварят и от сърцевината се изваждат какаовите зърна, които се изсипват и завиват в бананови листа, докато ферментират.

След ферментацията, какаовите зърна се сушат под парещото тропическо слънце от 6 до 10 дни, за да станат готови за рафинарине и превръщане в какаов прах.

Изпичане

След като се почистят от черупките, какаовите зърна се изпичат. Това е първата важна фаза за достигането на вкуса и аромата на шоколада. За целта температурата на изпичане е около 140 до 150 ° и зърната се пекат от 10 до 35 минути.

Раздробяване и белене

Изпечените зърна се слагат в машина за раздробяване и намачкване, където се счукват на ситно. Това позволява да се отстрани обелката от какаовите зърна, които вече са готови за мелене.

Schokoladenherstellung: Bohnen mahlen
Schokoladenherstellung: Bohnen mahlen

Мелене

Тъй като каковото масло, което е мазнината на какаовите зърна, все още се намира в сърцевината на зърната, то трябва да бъде извлечено чрез мелене. Смлените какаови зърна се превръщат в гъста, тъмнокафява течност, която се нарича какаов ликьор. Въпреки името си, шоколадовият ликьор не съдържа никакъв алкохол

Извличане на какаовото масло и какаов прах

Тази какаова маса се пресова до 900 атмосфери, от която потича чисто рафинирано какаово масло - основата за производството на шоколад. Останалата след пресоването твърда маса се смила до фин какаов прах.

Фино фалцуване

След процеса на смесване, сместа преминава през редица от валцовъчни машини, докато стане на фин прах до 25 хилядни от милиметъра. Допълнително се добавя какаово масло, за да се получи консистента маса готова за „конширане“.

Конширане

Тъй като останалата какаова маса съдържа горчиви аромати, извършва се конширане с цел тези аромати да се отделят. Сместа се пълни в големи бъркачки, наречени конши. Името произлиза от френската дума конш, която означава мида, защото първите конширащи машини са имали мидовидна форма. Процесът на конширане продължава около 2 дни, като при него се отделят всички нежелани аромати.

Темпериране

След конширането сместа се темперира, за да е готова за финалния етап от производството на шоколада. Темперирането е процес, при който коншираната смес преминава през редица затоплящи и охлаждащи процеси, за да се изсипе в предварително затоплени форми за шоколад. Процесът придава на шоколада необходимата твърдост, но същевременно го кара да се топи в устата при ядене.

Oформяне на шоколада

Течната шоколадова маса се изсипва в предварително затоплени форми. След охлаждане шоколодът се втвърдява и с обръщане и почукване на формите, шоколадът се отделя в желаната форма.

След като шоколада се втърди в желаната форма, той се пакетира и изпраща към магазините, за да може всеки от нас да му се наслаждава.